Život na plachetnici a katamaránu

Rádi byste se vydali na svou první plavbu a zajímá vás, do jakého prostředí se chystáte? Přemýšlíte nad firemní akcí na lodi a chcete vědět, jak to na plachetnici či katamaránu vypadá? V tomto článku popisujeme druhy lodí, na kterých nejčastěji plujeme.

Pro naše plavby vybíráme vyzkoušené typy plachetnic a katamaránů od kvalitních charterových společností. Dostupnost jednotlivých typů závisí na termínu a destinaci, vždy se však snažíme vyjít maximálně vstříc přáním a potřebám klienta.

Prostředí na plachetnici

Námořní plachetnice na rozdíl od katamaránu nabízí sportovnější plavbu a jsou proto vhodné pro akce se závodním prvkem nebo ochutnávku jachtařského sportu. Loď disponuje dvěma primárními a jednou přídavnou plachtu pro sportovní plavbu. Na zádi je koupací platforma a přístup do vody, ve středu lodě kokpit, na přídi je prostor pro opalování a odpočinek. Plavba se pak odehrává v náklonu s napnutými plachtami, nebo v klidnější variantě při plutí na motor. Plachetnice nabízí plný prožitek námořního jachtingu.

V podpalubí mají námořní plachetnice nejčastěji 2–5 kajut, jejich velikost je 9–18 metrů. Pro naše akce nejčastěji doporučujeme 3–4 kajutové lodě o velikosti 12–15 metrů. Pohodlně pojmou šest, respektive osm členů posádky spolu s kapitánem. Podpalubí doplňují 1–3 sociální buňky s umyvadlem, sprchou a toaletou, plně vybavený kuchyňský kout s troubou a sporákem a společný prostor na palubě i v podpalubí.

Na fotografiích je plachetnice Bavaria 45 o délce 14 metrů.

Prostředí na katamaránu

Katamarán nabízí komfortní plavbu bez náklonu, více společných prostor i zón pro privátní trávení času. Jsou vhodné pro poznávací a klidnější plavby. Hůře se na nich osvojují rozličné aspekty jachtařského umu, jelikož možnosti plavby na plachty jsou proti plachetnicím omezené. Kromě sportovní plavby má však katamarán všechny výhody plachetnice ve větším pohodlí pro posádku.

Společný prostor je na široké zádi i v salonu na úrovni paluby. V plovácích se nacházejí zpravidla čtyři kajuty se čtyřmi sociálními buňkami. Katamarány o velikosti 12–18 metrů, které pro naše plavby doporučujeme, pohodlně pojmou osm osob a kapitána. Pobyt na katamaránu umožňuje užít si prostředí destinace ve velkém komfortu a přesto si na rozdíl od motorové jachty užívat romantické chvíle.

Na fotografiích je katamarán Lagoon 450 o délce 14 metrů.

Scroll to top